Документарец за тиквешкото езеро

 

Со преградување на кањонот на реката Црна, во далечната 1968 година беше создадено најголемото вештачко езеро во Македонија, Тиквешкото езеро.

 

На површина од 14 km² и должина од 29km, Тиквешкото езеро е мултинаменски проект од кој се добива електрична енергија, се наводнува богатото тиквешко поле, но и е туристичка мамка за многумина.

 

Во продолжене погледнете го документарецот за тоа како се правеше тиквешкото езеро.

 

 

 

 

 

 

 
 
Get Adobe Flash player
Сите права се задржани - Copyright © www.kavadar4e.com - Designed by Mitrov