Вработените во Дрекслмајер посадија 6000 дрвца PDF Печати Е-пошта
Напишано од Unevski on Вторник, 04 Декември 2018 18:45   

  

Во склоп на компанискиот проект за заштита на животната средина и одржливост, Дрекслмајер во соработка со ЈП Македонски шуми, подружница Кавадарци како и Општина Кавадарци организира акција за пошумување, во која беа посадени 6000 дрвца.


Потребниот алат и механизацијата е донација од Дрекслмајер со поддршка на вработените во компанијата кои волонтерски минатиот викенд земаа учество во пошумувањето.


„Заштитата на животната средина е инвестиција во иднината. Целта е да насадиме што повеќе дрвца сега, за да ги видиме резултатите по неколку години. Дрвата не ги садиме само за себе туку и за идните генерации“, рече Лукас Мирингер, генерален директор на Дрекслмајер Македонија.


И десетина средношколци, кои се дел од дуалниот образовен модел на Дрекслмајер, доброволно се приклучија на тимот на Дрекслмајер и вредно засадуваа дрва поделени во неколку тимови.


Акцијата не би била до крај успешна без стручната поддршка и координација од страна на екипата од кавадеречката подружница на ЈП Македонски шуми: „Ја предложивме локацијата над Ваташкиот рид затоа што земјиштето на овој терен е доста ерозивно. Со посадување на багремови садници ќе ја спречиме понатамошната ерозија и ќе го заштитиме ова подрачје“, истакна Петко Ристовски, раководител на Подружницата за заштита на шумите.


„Ја поздравувам иницијативата за организирање на активности од овој тип. Убаво е чувството кога на крајот од денот знаете дека со својот ангажман сте придонеле за општото добро, но и за иднината на нашите деца“, Петко Јанкулов, вработен во Дрекслмајер.


Заштита на животната средина, вложување во општествената заедница и волонтеризмот се дел од општествено одговорните стратегии на компанијата Дрекслмајер, кои ќе продолжат и во иднина.

 
Get Adobe Flash player
Сите права се задржани - Copyright © www.kavadar4e.com - Designed by Mitrov